II.Endülüs Soykırımına Geçit Vermeyen Bilge Adam: ALİYA İZZETBEGOVİÇ

Eylül 01, 2013

   


  Onu sadece Bosna-Hersek ‘i ayakta tutan, parçalanmak ve yok edilmek istenen Müslüman bir halkı her türlü zorluklara karşı dimdik ayağa kaldıran efsanevi bir devlet  adamı olarak görmek, ne kadar doğru olursa olsun, son tahlilde tarihe karşı yapılmış en müsrif tespit olacaktır.






     Çünkü Aliya İzzetbegoviç bütün bir ömrünü sadece Bosnalıların mevcudiyeti için değil, derin acılar içinde bulunan tüm İslam toplumunun kurtuluşu için de adamış, eşine az rastlanır bir bilge, bir İslam düşünürüdür.
İnsanlık için gerçek kurtuluşu vaat etmenin çok ötesinde devinip duran Batı düşüncesine karşı tamamen İslam ‘ın nefesiyle vücut bulmuş en ciddi itirazları yöneltirken, Müslüman toplumların içinde bunaldığı sıkıntıları da fark ederek reçeteler önermenin yükünü omuzlamıştır.

     Kaderin tevafuk dolu bir tecellisi olarak Doğu ile Batının tam ortasında bulunan Bosna ‘da geçen ömründe, hastalıklara düçar olmuş Doğu ile, maddeden başka bir değer tanımayacak ısrarla bir meçhule doğru ilerleyen materyalist Batı arasında, insanlığın aradığı tek ve gerçek adresin İslâm olduğunu bilmek ve bildirmek, anlamak ve anlatmak, onun çile, sıkıntı ve acılarla geçen ömrünün yegane amacı olmuştur.

     Dostlarına karşı müşfik ve merhametli, düşmanlarına karşı ise onlarla savaşırken bile adildi.
     Tarih onun büyük bir devlet adamı, üst düzeyde bir entelektüel, samimi bir mümin, kararlı,cesur ve gözüpek bir dava adamı ve sonuna kadar insan olduğuna tanıklık etti.

     Sırf Müslüman olduğu için Avrupa’nın göbeğinde yok edilmek, soykırıma uğratılmak istenen Bosna ‘nın yaşadığı trajedileri Aliya İzzetbegoviç ‘in çocukluğunu… ilk mahkûmiyetini… yargılanmasını… mücadelesini… Bosna Savaşı’nı... Dayton günlerini ve sonrasını iyi öğrenmek ve algılamak gerek.

     
      Canıma can katan, annemden babamdan çok emeği üzerimde olan dedem  de  böyle düşünmüş olacak ki  Aliya İzzetbegoviç ‘in hayatını anlatan bir kitap hediye etti. ‘’Bosna trajedisi, insanın yapabilecekleri hakkında en iyiyi ve en kötüyü gösteren eşsiz bir bilgi kaynağıdır.’’cümlesini bizzat hissedeyim diye...

You Might Also Like

0 yorum