MERHUM MENDERES ve ARKADAŞLARI

Eylül 17, 2013


     

     Demokrasinin ölümsüz mazlumları, merhum Başbakan Adnan Menderes ‘in ,Hasan Polatkan ‘ın ve Rüştü Zorlu ‘nun  idamı Türkiye ‘nin en karanlık günlerinden biridir…52 yıl geçse dahi… Darbeler tarihinin başlangıcı ve aynı zamanda demokrasinin de asıldığı tarihti bugün.


     Cuntacıların üzerine lanet , merhum mazlumların üzerine ise Rahmet olsun..



  Elbette konuşulacak, yazılacak çok şey var ancak aşağıda okuyacaklarınız merhum Menderes'in 10 yıllık başbakanlık döneminde Türk iç ve dış politikasında büyük değişimleri ve Menderes ‘in milletine hizmetlerinden sadece bazılarıdır:

  • Menderes Hükümetinin ilk icraatı fazla masraf olduğu gerekçesiyle devlete ait otomobilleri satmak oldu.
  • Menderes döneminde, paralara mevcut cumhurbaşkanının resminin basılması uygulamasını kaldırılmış, tekrar ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün resimleri basılmaya başlanmıştır.
  • O döneme kadar Türkçe okunan ezanın Arapça okunması serbest bırakıldı.


  • 1951 yılında Menderes hükümeti Türkiye'nin Kore Savaşı'nda Birleşmiş Milletler kuvvetlerine Türk Tugayı ile katılmasına karar vererek çok tartışılan bir karara imza attı. (Bu, aslında Türkiye'nin Soğuk Savaş 'ta Batı Bloğu tarafında yer aldığını göstermek için yaptığı bir siyasi manevraydı. Bunun neticesinde, Türkiye 1952'de NATO 'ya tam üye olarak kabul edildi.)


  • 1953 yılında CHP 'nin tek-parti iktidarı sırasında edindiği malları haczedildi ve hazineye aktarıldı. Halkevleri kapatıldı ve Köy Enstitüleri Öğretmen Okullarına dönüştürüldü. 


  • 1950-1954 yıllarında Türkiye ekonomide kalkınma dönemine girdi. Bu dönemde serbest piyasa ekonomisine geçişe hız verildi. Yabancılara petrol arama ve çıkarma izni verildi. Yabancı sermayeyi teşvik yasası çıkarıldı. Gelen krediler özellikle tarım alanında kullanmaya başlandı. Tarımda makineleşme çalışmaları yoğunlaştırıldı. Marshall Planı'nın da katkısıyla ülkede yeni sanayi tesisleri kuruldu.


  • 1954 yılında Türkiye Vakıflar Bankası kuruldu. Bu dönemde Türkiye'nin gayri safi milli hasılası yılda ortalama %9 oranında büyüdü.


  • Menderes 1957 seçimlerinden sonra İstanbul'da imar çalışmalarına ağırlık verdi ve Barbaros Bulvarı, Büyükdere Caddesi, Vatan Caddesi, Millet Caddesi ve Edirne Asfaltı (şimdiki E-5 otoyolu) yollarını açtı.


  • Bu arada, en ileri teknolojilerin Türkiye'ye getirilmesi ve yeni nesillere öğretilmesi için Amerikan Ford Vakfı'nın yardımıyla Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ni, Trabzon'da da Karadeniz Teknik Üniversitesini kurdu. Böylece, 1773 yılında Padişah I. Abdülhamit tarafından "Mühendishane-i Bahr-i Hümayun" adıyla kurulan İstanbul Teknik Üniversitesinden 180 sene sonra Türkiye'de iki tane daha teknik üniversite kurulmuş oldu.


  • 1959 yılında Menderes Hükümeti 'nin ortaklık anlaşmasını imzalamasıyla Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu.


  • Menderes'in Başbakan olarak tek başına iktidarda bulunduğu 1950-1960 döneminde Türkiye ekonomisi ortalama yıllık %7.8 oranında büyüdü ve Türkiye'nin GSMH 'si Dünya toplamının binde 6.43'ünden, binde 7.52'sine yükseldi.


  • 1961 seçimleri öncesinde İskenderun Demir-Çelik, Seydişehir Alüminyum, Keban Barajı ve İstanbul Boğaziçi Köprüsü gibi tesislerin temelleri atıldı. 

You Might Also Like

0 yorum