AVUKAT BULUNDURMAYAN HER BİR ANONİM ŞİRKET BİR YIL İÇİN; 42.660-TL İDARİ PARA CEZASI ÖDEYECEK

Ekim 25, 2017

Barolar ve Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından anonim şirketlere ve şubelerine sözleşmeli avukat bulundurup bulundurmadıkları hakkında bilgi vermeleri yönünde yazı gönderilmektedir. Anonim şirketler tarafından söz konusu zorunluluğa uyulmaması halinde yüklü miktarda idari para cezasının uygulanacak olması bu konuyu açıklığa kavuşturma zorunluluğu hâsıl olmuştur.

Bu yazımızda; Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun yasal dayanağı, hangi anonim şirketlerin sözleşmeli avukat bulundurmak zorunda oldukları, sözleşmeli avukatlara ne kadar ödeme yapılacağı, hangi belgelerin Baro Başkanlığı’na sunulması gerektiği, bu yükümlülüğe uyulmaması durumunda uygulanacak cezalar açıklanmıştır.


Anonim şirketlerin ve kooperatiflerin işlevlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmelerini teminen kanun koyucu tarafından bu kuruluşlara, belirlenen birtakım ölçütler çerçevesinde kendi içlerinde farklı zorunluluklar getirilebilmektedir. Avukatlık Kanunun 35. maddesinin 3. fıkrası ile Türk Ticaret Kanununun anonim şirketler için öngördüğü asgari sermaye miktarının beş katı veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim şirketlerin ve üye sayısı yüz ya da daha fazla olan yapı kooperatiflerinin sözleşmeli bir avukat bulundurma zorunluluğu da bunlardan biridir.

Avukatlık Kanunun söz konusu hükmüne aykırı davranan kuruluşlara Cumhuriyet savcısı tarafından sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalışan onaltı yaşından büyük işçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilmektedir.

Bu durum karşısında 2017 yılı rakamlarına göre anonim şirketler tarafından asgari olarak KDV dâhil 1.650 TL (yapı kooperatiflerinde 1.100 TL) ücret ödemek suretiyle hem faydaları tartışılmaz olan avukatlık hizmeti almak hem de her ay (1.777,50 x 2 = ) 3,555 TL idari para cezasına maruz kalmaktan kurtulmak mümkündür.

Aksi düşünüldüğünde avukat bulundurmayan her bir anonim şirket bir yıl için; 42.660-TL idari para cezası ödeyecek. Geriye dönük tespit ile bu rakam, işverenler için önemli bir zarar kalemi demektir.

Mevcut hükümlere göre sermayesi 250.000 TL veya daha fazla olan anonim şirketler sözleşmeli avukat bulundurmak zorundadırlar. Günümüz şartlarında 250.000 TL’lik sermaye çok küçüktür. Kaldı ki bir anonim şirketin büyüklüğünü belirlemede tescilli sermaye uygun bir ölçü değildir. Bu kuralın uygun bir aktif büyüklüğünü aşan anonim şirketler şeklinde değiştirilmesinde yarar bulunmaktadır.

Ayrıca, bordrolu avukat bulunduran anonim şirketler veya kooperatifler belli şartlarla sözleşmeli avukat bulundurma mecburiyetinden muaf kılmalıdır.



Son günlerde medyada görüldüğü üzere, Barolar ve Cumhuriyet Başsavcılıkları bu yükümlülüğün yerine getirilip getirilmediği hususunda sıkı denetim içerisindedirler. Benzer durumla karşı karşıya kalmamak adına, en azından ileriye dönük olarak sözleşmeli avukat bulundurarak bu yaptırımlara maruz kalmanın önüne geçilebilir. İdari para cezası olarak paraların, sözleşmeli avukat bulundurmak için harcanması neticesinde, elde edilecek menfaat ödenen meblağın çok üzerinde olacaktır.

You Might Also Like

0 yorum